Διακόσμηση με ταπετσαρία

4 Απριλίου 2017

Μια άκρως διαχρονική και εκλεπτυσμένη μέθοδος διακόσμησης των τοίχων είναι η ταπετσαρία. Αν και πολλές φορές στο παρελθόν έχει συγκεντρώσει αρνητικά σχόλια, θα λέγαμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στα έντονα και συχνά βαριά μοτίβα που χρησιμοποιούνταν για τις εσωτερικές επενδύσεις. Η πρόοδος όμως της τεχνολογίας και στον τομέα αυτό έχει αναδείξει σήμερα μια μεγάλη ποικιλία νέων και πολύ μοντέρνων σχεδίων και υλικών που εφαρμόζουν άριστα και αναδεικνύουν κάθε χώρο, προσδίδοντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα ζεστασιάς και κομψότητας.   Εκτός από το θέμα της αισθητικής απόλαυσης, οι νέες ταπετσαρίες συγκεντρώνουν και σημαντικά πλεονεκτήματα που καλύπτουν βασικές πρακτικές ανάγκες της καθημερινότητά μας . Είναι πολύ ανθεκτικές στη φθορά, διευκολύνουν την καθαριότητα, καλύπτουν πιθανές ατέλειες των τοίχων και επιπλέον προσφέρουν θερμομόνωση. Επομένως, είναι και από άποψη κόστους ιδιαίτερα συμφέρουσες.

Τα κυριότερα υλικά ταπετσαρίας που διατίθενται στο εμπόριο είναι το χαρτί, το βυνίλιο, το αφροβινύλιο και ο υαλοβάμβακας. Επίσης, πιο σπάνια χρησιμοποιείται το bamboo, η ψάθα, το ύφασμα, το βελούδο, ο φελλός, κ.α. Πιο συγκεκριμένα, η χάρτινη ταπετσαρία βρίσκει ιδανική εφαρμογή στην κρεβατοκάμαρα και το καθιστικό, καθώς είναι αδιάβροχη. Η βινυλιακή είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο φως και την υγρασία, ενώ ταυτόχρονα εμποδίσει τη συσσώρευση σκόνης.  Θεωρείται κατάλληλη για όλους τους χώρους, οικιακούς και επαγγελματικούς. Η αφροβινυλιακή ταπετσαρία συναντάται κυρίως σε χώρους μαζικής εστίασης, καθώς έχει σημαντικές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες, αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία και τη φθορά και μια ξεχωριστή ανάγλυφη υφή που εντυπωσιάζει. Τέλος, ο υαλοβάμβακας αποτελεί το πιο ανθεκτικό υλικό στην καθημερινή τριβή και είναι άκρως μονωτικό. Η χρήση του συνίσταται κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους, αφού έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της βαφής σε οποιοδήποτε χρώμα επιθυμούμε.

3 Μύθοι για την ταπετσαρία

1) «Η ταπετσαρία είναι επικίνδυνη σε περίπτωση φωτιάς. »
Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εάν ξεσπάσει φωτιά, η ταπετσαρία σίγουρα θα καταστραφεί, όμως δεν θα συντελέσει στην εξάπλωση της φωτιάς.

2) «Η ταπετσαρία είναι ανθυγιεινή γιατί είναι εστία μικροβίων και μούχλας. »
Οι εταιρείες κατασκευής ταπετσαρίας ενημερώνουν ότι όλα τα προϊόντα τους είναι  πιστοποιημένα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και οικολογίας. Είναι υποαλλεργικά υλικά που αναπνέουν και εμποδίζουν την ανάπτυξη μούχλας και μικροβίων.

3) «Η ταπετσαρία εύκολα ξεκολλάει και πέφτει. »
Το σημαντικότερο για την σταθερότητα και την μακροβιότητα της ταπετσαρίας είναι το να έχει γίνει σωστά η αρχική της τοποθέτηση. Επίσης θα πρέπει να έχει γίνει και η κατάλληλη προετοιμασία  στον τοίχο που σκοπεύουμε να την εφαρμόσουμε, να έχουμε δηλαδή φροντίσει ώστε ο τοίχος να είναι καθαρός, στεγνός και χωρίς εξογκώματα.  Κατά συνέπεια, αν έχουμε λάβει όλα τα παραπάνω μέτρα, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα που θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου χωρίς να μας δημιουργεί προβλήματα.

Νέες τάσεις
Μια πλούσια συλλογή σχεδίων, χρωμάτων και υλικών είναι σήμερα διαθέσιμη να καλύψει όλα τα γούστα και κάθε απαίτηση. Μοναδικές προτάσεις επένδυσης τοίχων που ακολουθούν πιστά τις επιταγές της μόδας, μας ανανεώνουν τη διάθεση και δημιουργούν ένα ξεχωριστό διάκοσμο για τον καθένα. Φωτοταπετσαρίες, απεικονίσεις ζώων, αντικειμένων και τοπίων, εκκεντρικά μοτίβα και μοναδικοί συνδυασμοί χρωμάτων, γεωμετρικά σχήματα και λουλούδια, μπορντούρες για τους αρχάριους του είδους και απίθανες ιδέες για το παιδικό δωμάτιο είναι μόνο λίγα από αυτά που προτείνουν οι ειδικοί στον χώρο της ταπετσαρίας, όποιο στυλ κι αν υιοθετήσετε!

34    106               9

πηγή: anakainisi-diakosmisi.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!